Tömegkályha antik téglából

Miért kell a tömegkályhát kézi vetésű antik téglából építeni? Mi a tömegkályha előnye? Mire figyeljünk oda tervezésekor?

Tömegkályha: téglából vagy kőből épített fatüzelésre alkalmas kandallókályha többnyire zárt tűztérrel építve. Kiemelendő, hogy kifejezetten fatüzelésre alkalmas konstrukcióról beszélünk. Gáz vagy szén alkalmazása, mint tüzelőanyag olyan szélsőséges hőingadozásokat okozhatna, ami már a kályha szerkezeti károsodásához vezethet. Vagy a felfűtés gyorsasága vagy a túl magas hőmérséklet okozta hőtágulás lenne a probléma forrása.

Szóval, ha tömegkályha akkor fatüzelés, ha tömegkályha akkor antik tégla. Mert az antik bontott tégla szerkezetében laza és homogén, kiválóan alkalmas a hőtágulás okozta stressz elviselésére. Nem úgy mint a préseléssel gyártott gépi tégláké amelyek nagyon sokszor eleve repedéseket belső feszültségeket tartalmaznak. Ezek a belső feszültségek hő hatására a tégla további repedéséhez, széteséséhez vezethetnek. Ahol nem fér el a bontott tégla ott műemléki= kézi vetésű tetőcserép beépítését javasoljuk.

Mi a tégla tömegkályha előnye? Működése kicsit hasonló az elterjedtebb cserépkályhák működéséhez. Kitűnő égetési hatásfok alacsony hamuképződés mellett, de előnye a cserépkályhával szemben a még egyenletesebb hőleadás és a kevésbé forró kályhafelület.

Mitől tömegkályha? Attól, hogy egy a blogbejegyzésben is látható kályha több mint 1,5 tonna. Ez hőtömeget jelent a lakás közepén. Hőtömeg azaz egyenletes hőleadás hosszú időn keresztül a tűz leégése után is. Úgy képzeljük el a ?hőtömeg? működését, mint amikor egy régi tömör téglafalazatú házban télen szellőztetünk hideg lesz a szoba, de amint becsukjuk az ablakot hamar ismét meleg lesz, hiszen a falak nem hűlnek ki, azonnal ontják vissza a lakás melegét.

Tervezéskor vegyük figyelembe a helységek elhelyezkedését. A tömegkályha az épület centrumában funkcionál a legjobban. Álltalában a tágas nappali a legalkalmasabb hely számára, de fontos, hogy a fűtendő helységek is direkt kapcsolatban legyenek a kályhával, hogy a meleg sugárzási irányában legyenek, de ne várjuk, hogy a folyosó másik végén lévő beugrásban is olyan meleg legyen mint a nappali közepén. A távolabb lévő helységek fűtésére más megoldást kell alkalmazni, de megoldás lehet vízteres bontott tégla tömegkályha építése, így radiátorokkal megoldható az épület bármely részén lévő helység fűtése.

A blogbejegyzés képein látható kályha építéséhez ügyfelünk két oldalán vágott építő és burkoló termékünket is felhasználta, dekorációs elemnek bélyeges téglák is beépítésre kerültek. Sokféle módon lehet egy hasonló kályhát kialakítani, további antik építőanyagok beépítésével például bontott gerenda párkány vagy bontott deszka illetve padlástégla ülőpad építésével.
Tömegkályha csakis antik téglából, és ha antik tégla akkor Antik Tégla Kft.!